Cum să implici mai mult creierul decât organele vitale.

De câte ori nu ai auzit replici de genul: “Nu înțeleg de ce e toată lumea nemulțumită!” “De ce firma nu vede câte fac eu?! Cât sunt de implicat/implicată.” “Mă implic cu totul în munca mea, am ajuns să  trăiesc pe pastille. Mi s-a făcut rău de la ficat zilele trecute”.

Și lista cu replici poate continua. În toate acestea, de fapt, scopul este generarea unui rezultat și dorința e ca fiecare să își facă foarte bine ceea ce are de făcut. Atât. Nimeni nu îți cere să-ți dai sănătatea pentru un proiect sau altfel spus, nimeni nu îți cere să îți lași ficatul la intrarea în companie sau atunci când pleci seara acasă. E valabil și în viața ta personală, nu doar aici.

De multe ori, implicarea emoțională dusă la extrem și cu activitatea profesională nu au nimic de-a face una cu cealaltă iar oamenii nu reușesc întotdeauna să vadă asta. Ei vor ca managerii lor sa le aprecieze atacurile de panică, nopțile nedormite de stres și statul la birou până la nivel de migrenă și de colaps. Abia atunci simt că au dat totul. Dar pierd din vedere focusul pe obiectiv și pe rezultat. Iar acesta nu are cum să vină pe un organism bolnav sau slăbit.

Nu spune nimeni că nu trebuie să fii acolo cu totul, dar nu intr-un sens toxic.

Dacă ești în poziția angajatorului sau a managerului cu oameni în subordine, iată ce poți să faci:

  • Ai grijă atunci când ii “provoci”sau așa cum numești tu, când “pui challenge” pe ei.

Uneori, din dorința lor de a-ți demonstra că sunt în stare să dea curs provocării, se aruncă fără să fie pregătiți. E ca și cum se duc în linia întâi cu pieptul dezgolit. Și cad secerați la un moment dat. Uneori mai repede, alteori mai târziu. Depinde de organism.

  • Învață să-i cunoști, să le știi limitele și cât de mult și bine sunt pregătiți. Indiferent de ce declară și de potențialul lor. Sunt lucruri diferite.

Așa cum americanii ne învață să ținem cont de “can”și “will”, cam așa vorbim noi de ”a vrea”și “a putea”.

Sau dacă vrei să le amintești zilnic, pune la intrare o cutie mare pe care poți scrie: “Cutia cu ficați” și pune un abțibild cu o săgeată:

“Te rog să iți iei ficatul când pleci. Te așteptăm mâine întreg înapoi.”

 Citește si “Cutia cu ficați”, part.2 – pentru angajați

Distribuie:

Facebook
Aida Chivu

Articole similare

“Cutia cu ficați” part.2

Cum să implici mai mult creierul decât organele vitale. Da, așa e, știu. Tu ești acela care are mereu pe buze replicile astea: “De ce

“Cutia cu ficați” part.1

Cum să implici mai mult creierul decât organele vitale. De câte ori nu ai auzit replici de genul: “Nu înțeleg de ce e toată lumea