Social media sau doar imaginea de la birou? Cum să faci să fii credibil?

Discutam ieri la o emisiune, despre cât de mult contează pentru un angajator viața angajaților săi din mediul online. Subiectul e mult mai complex de atât, dar ce vreau eu să subliniez e cât de importantă dar și fragilă totodată este imaginea noastră din momentul în care ne facem primul cont în social media.

Într-o companie imaginea se traduce la nivel perceptual, prin credibilitate. Da, ați citit bine. Credibilitatea noastră are legătură și cu imaginea pe care o avem în fața celorlalți, a celor cu care lucrăm, a colaboratorilor și partenerilor noștri. Iar cei mai impactați de social media sunt managerii și angajații perfomanți. Pentru că de la ei avem așteptările cele mai mari. Dacă ești manager ai ajuns acolo pentru că ești bun în ceea ce faci și ai anumite abilități, mai ales acelea de a le da direcția și celorlați. Iar cheia pentru unii este dată de exemplul propriu și de autenticitate. Unii de teamă să nu fie aspru judecați, aleg să nu pună nimic pe rețelele sociale. Și sunt aproape inexistenți. Alții aleg să pună tot ce fac în timpul liber și nu numai, pentru ca oamenii să aibă acces la ei, așa cum sunt, cu totul.

Cum este cel mai bine?

Nu există cel mai bine, există echilibru, o măsură în toate. Nimeni nu crede că la tine totul e perfect, că ești un manager „superbisim” atât la job cât și in viața privată. Nu pentru că ceva, ci pentru că nu există perfecțiune, pur și simplu. Ziua ta tot 24 de ore are. E în regulă să faci lucruri, dar cu bune și rele. De exemplu, poți posta că ai pierdut un concurs și că apreciezi experiența. Așa devii mult mai om, mai aproape de pământ. Ești autentic, cu sentimente reale.

Pe de altă parte, nici nu poți să lipsești cu desăvârșire, ca și cum tu nu exiști. Pentru că exiști, pentru că și tu faci lucruri, ca noi toți, ceilalți. De acord, nu trebuie pus pe toți pereții că ai ieșit la munte și nu tot timpul, dar anumite bucurii sau mesaje în care tu te regăsești pe bune, e în regulă să le dai drumul în online.

Eu nu vreau să te învăț ce să faci cu viața ta în social media. Eu vorbesc despre credibilitate și aici, da, contează tot ansamblul de mai sus. Contează ce faci la job, ce fel de manager ești, cum te porți cu membrii echipei tale, cum le dai direcțiile pe mai departe. Mai contează și imaginea pe care o ai. Ești agresiv sau ești temperat? Ești abrupt sau mai diplomat? Acestea sunt doar 2 exemple. Iar în social media oamenii se uită la cum ești prezent. Aceasta contribuie la imaginea ta și automat îți va aduce puncte în plus sau în minus la tot ceea ce presupune credibilitate.

Distribuie:

Facebook
Aida Chivu

Articole similare

“Cutia cu ficați” part.2

Cum să implici mai mult creierul decât organele vitale. Da, așa e, știu. Tu ești acela care are mereu pe buze replicile astea: “De ce

“Cutia cu ficați” part.1

Cum să implici mai mult creierul decât organele vitale. De câte ori nu ai auzit replici de genul: “Nu înțeleg de ce e toată lumea