Când te crezi de neînlocuit și trista realitate

De câte ori n-ai simțit că fără tine firma asta s-ar duce în cap?Că fără munca ta și tot ceea ce faci tu acolo,“ăștia ar fi morți de mult”?!Știi diminețile alea când nu te-ai da jos din pat dar“nu poți să lași proiectul ăla”, că n-are cine să îl facă decât tu?

Eforturile pe care le depui și nu le vede nimeni, laptopul deschis în weekend și în vacanță, te-ai săturat de toate astea, dar îți repeți că nu ai ce sa faci. Un fel de csf n-ai csf!

Astfel de teme vom aborda aici. Subiecte din viața reală, care te macină uneori și despre care nu prea ai cu cine să vorbești. Eu îți voi oferi câteva soluții la îndemână dar cel mai important e să faci și tu ceva pentru tine. 

Dacă ai trăit măcar o dată asta, ei bine, caută repede mufa, să te scoți din priză. Oprește-te și reașează-te pentru că nu mai ești pe un drum drept, mergi deja pe unde e abrupt. Nu, nu se prăbușește nimic fără tine. Nu cade nicio organizație și nu moare nimeni. Și e foarte bine așa, nu ți-ai dori asta, recunoaște. Tu ce vrei de fapt, știi? Dacă nu, caută sfatul unor oameni care sunt obiectivi sau pot încerca să fie. Știu că familia este sprijinul tău, dar cei dragi sunt subiectivi și vor să îți fie bine așa cum cred ei sau cât să le fie și lor ok. Și e greu să le vorbești despre vise sau despre ce te doare, fără ca ei să se implice emoțional.

Nu o data am stat de vorba cu antreprenori, CEO, manageri de top si toti mi-au spus că ei vor oameni cu mintea limpede și zdraveni la cap in organizațiile lor. Nu vor “ficații” nimănui. Pentru că au nevoie de aceștia ca să facă lucrurile să funcționeze. Nu, nu comentăm aici a cui e vina sau dacă e vina cuiva. Aici vorbim despre un balans. Nu mai ține cont de ce zic alții că, lucrezi în weekend sau peste program și tu nu te încadrezi in celebrul 9 -17.  Eu vorbesc despre tine și despre echilibrul tău. Ce trebuie sa te intrebi tu pe tine e:

  • Vreau asta? 
  • Îmi doresc mai mult decât fac azi?
  • Îmi place să știu că lucrurile depind de mine?
  • Îmi place ca alții să mă vadă implicat pentru că asta mă face să mă simt important?

Dacă ai răspuns cu da, atunci, sincer, asumă-ți și mai ales, nu te mai frustra inutil. În România telefoanele sună și la 8 seara și în weekend și în vacanță. E decizia fiecăruia când vine vorba de disponibilitate. Iar a ta este să ai grijă mereu de 3 lucruri:

  1. Că ai propriile limite stabilite.
  2. Că le-ai comunicat celor din jur, cu care interacționezi.
  3. Că ai fost atent și la “cum” le-ai comunicat, nu doar la “ce” ai comunicat.

E valabil atât in viața personală cât și in cea profesională. Știi și tu asta.Acum începe să schimbi ceva la tine. Știu, ai mai auzit asta, dar încearcă măcar un lucru în fiecare luna. De ce asa puțin? Pentru că nu doar tu și creierul tău are nevoie de timp să își schimbe setările.

Nu știi cum să faci? Apelează la specialiști, dar cu care tu ca om să rezonezi, în primul rând. Dacă nu ai găsit, atunci caută oameni care au reușit. Nu merge nicidecum la cei care sunt în aceeași situație ca tine. Pentru simplu motiv că tot ce vei obține in plus, va fi tristețea și frustrarea celui din fața ta. Atât.  

Aici pentru angajaţi, angajatori şi habarnişti.