Despre HR sau despre echilibru și suport, într-o organizație.

În ultimii ani a crescut mult importanța pe care angajatorii au acordat-o atât angajaților cât și nevoilor acestora. Sunt tot mai mulți, cei care au înțeles că oamenii au nevoie să fie fericiți la locul de muncă sau măcar mulțumiți. Ca să fie stabili, eficienți și să dea randament. 

Unii ați pus bazele unor adevărate departamente de HR, unde domnișoare, doamne și cavaleri sunt mereu pregătiți să salveze de la eșec măcar trupele din linia 1.

Alții, partea de motivare ați luat-o asupra voastră și a managerilor voștri. Și ultima categorie, cei care ați pus la dispoziția unor firme externe, bani pentru traininguri, teambuildinguri, coaching și alte beneficii, în speranța că va fi bine. De ce pot să vă asigur pe toți este ca nicio rețetă nu are 100% succes, iar în ultima vreme, nevoile apărute, ne-au dus în faza în care a trebuit să ne adaptăm, să inventăm programe care să funcționeze.

Eu pe acestea le-am încadrat la categoria beneficii pentru angajați. Diferite, într-adevăr, de tot ce e clasic.

Iată 3 dintre ele, care merg bine astăzi, având în vedere vremurile pe care le trăim.

  1. HR extern. Care e rolul lui:
  • Știe să ia pulsul, vede și simte direcția în care merg oamenii, de sus în jos.
  • Vede cât de departe sau de aproape sunt de obiectivele organizației.
  • Identifică sursa unor conflicte care stau să izbucnească.
  • Vede dincolo de aparențe. Știe ce se întâmplă și ce se discută în “underground”, adică acolo unde se termină ședințele și oamenii sunt făra șefi și fără perdea.
  • Poate identifica și instrui un om cu abilități în zona asta, pentru a-l lăsa în locul lui.

 

Frecvența cu care vine în organizație este săptămânală, cu un număr de zile stabilite în prealabil.

Toate companiile care lucrează cu oameni, nu cu roboți ar trebui să aibe un astfel de om, evident in funcție de mărimea organizației.

Consultanță HR – key people. Cu soluții practice, aceasta este diferența.

  • Sesiuni 1×1, pentru cei pe care ii considerati key people in echipa voastră. Chiar dacă nu au oameni în subordine, activitatea lor este importantă pentru organizație și vă doriți ca ei să fie bine emoțional, să nu mai oscileze și să reușească mai ușor să-și facă treaba

Consultanță HR -manageri sau lideri de echipe.

  • Sesiuni 1×1 pentru cei care au oameni în subordine, indiferent de numărul lor. Lucrăm cu provocarea de a construi o echipă sănătoasă și performantă, cu oameni legați între ei, „vii și normali la cap”. Da, știu, e un subiect tare delicat. Cum ne poziționăm în cadrul echipei, mai mult cloșcă sau mai multă autonomie? Cum ne ajutăm oamenii să fie eficienți împreună, nu doar individual? Cum să își găsească resursele, atunci când le e greu? Cum echilibrăm emoționalul atunci când copilul are febră și cu obiectivele suntem prin bălării?

În ambele cazuri, sesiunile sunt bilunare si fiecare ședință are o durata de 1 ½ h. Un astfel de program are o durată minimă de 6 luni, dar schimbări (în bine 🙂 ) apar încă de la primele întâlniri. 

De ce ne trebuie un HR extern care să ne ajute sau să îi învețe pe alții cum să facă HR la noi acasă? Și de ce să nu îi trimitem la un training sau să îi punem să studieze individual, când sunt atâtea cărți de specialitate?!  Pentru că în programele mele învățăm cum să facem psihologie și sociologie organizațională sau un HR adecvat vremurilor în care trăim. Soluțiile sunt la îndemână, tehnicile pot fi ușor de implementat. Dar, mai ales, găsim mai repede tehnici și soluții prin care rămânem echilibrați atunci când cei cu care lucrăm, angajații din subordine sau chiar cei de acasă, ne provoacă mai ceva ca niște copii.

Cum vrem să fim percepuți de colegi/parteneri sau clienți? Ce anume vrem de fapt să transmitem atunci când comunicăm ceva? Încrederea poate fi simțită mai ușor dacă ne conectăm la cei din jurul nostru? Iată câteva întrebări la care vom avea răspunsuri încă de la primele întâlniri ale noastre.

Hai să bem împreună o cafea și să începem de aici: cu ce te confrunți, ce ai avea nevoie, care sunt primii pași.

Aici pentru angajaţi, angajatori şi habarnişti.